Φρούτα - Ακτινίδιο
Η «μαγική» πηγή με περισσότερη βιταμίνη C ανά γραμμάριο!
ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ
Πράσινο, χνουδωτό, με ιδιαίτερη και συνήθως όξινη γεύση, το ακτινίδιο κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια.
Η πλέον διαδεδομένη ποικιλία ακτινιδιάς είναι η «Hayward» και έχει πράσινη σάρκα. Η εξέλιξη της καλλιέργειας της ακτινιδιάς βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτή την ποικιλία.
Συγκεκριμένα, τα Hayward ακτινίδια είναι γνωστά για το μεγάλο μέγεθος καρπού, την υψηλή παραγωγικότητα τους και την δυνατότητα συντήρησης των καρπών για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Που καλλιεργείται το ακτινίδιο;
Στις μέρες μας, Ιταλία, Νέα Ζηλανδία, Χιλή, Γαλλία, Ιαπωνία και ΗΠΑ αποτελούν τους κυρίαρχους της παραγωγής του ακτινίδιου. Η θέση της Ελληνικής παραγωγής ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά στην παγκόσμια αγορά χρόνο με το χρόνο. Το γνωστότερο είδος που καλλιεργείται στην Ελλάδα ονομάζεται ακτινίδιον το σινικό. Η σπορά του φυτού γίνεται κατά την άνοιξη και η συγκομιδή του στα μέσα Οκτωβρίου.
Ποια είναι η θρεπτική αξία του ακτινιδίου;
Το ακτινίδιο αποτελεί ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο. Είναι μια σημαντική πηγή βιταμίνης C, περιέχοντας στην ίδια ποσότητα, μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C σε σύγκριση με ένα πορτοκάλι. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνη Κ, καθώς και χαλκό, βιταμίνη Ε, κάλιο, φυλλικό οξύ και μαγνήσιο. Υψίστης σημασίας και τα 3γρ φυτικών ινών που περιέχει στα 100γρ.
Θρεπτική αξία ακτινιδίου ανά 100γρ
Θερμίδες 58 Kcal
Πρωτεΐνη 1,06γρ
Λίπος 0,44γρ
Υδατάνθρακες 14 γρ
Φυτικές Ίνες 3gr
Νερό 83,9%
Θρεπτική αξία ακτινιδίου ανά 100γρ
Βιταμίνη C 74,5mg
Βιταμίνη Β1 0,03mg
Βιταμίνη Β2 0,03mg
Βιταμίνη Α 4 μg
Βιταμίνη Κ 40,3μg
Βιταμίνη Ε 1,3mg
Μέταλλα
Φώσφορο 34mg
Νάτριο 5mg
Ασβέστιο 35mg
Σίδηρος 0,24mg
Κάλιο 198mg
Χαλκός 0,13mg
Μαγνήσιο 16mg