Φρούτα - Ακτινίδιο

Η «μαγική» πηγή με περισσότερη βιταμίνη C ανά γραμμάριο!

ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ

Image

Πράσινο, χνουδωτό, με ιδιαίτερη και συνήθως όξινη γεύση, το ακτινίδιο κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια.

Η πλέον διαδεδομένη ποικιλία ακτινιδιάς είναι η «Hayward» και έχει πράσινη σάρκα. Η εξέλιξη της καλλιέργειας της ακτινιδιάς βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτή την ποικιλία.

Συγκεκριμένα, τα Hayward ακτινίδια είναι γνωστά για το μεγάλο μέγεθος καρπού, την υψηλή παραγωγικότητα τους και την δυνατότητα συντήρησης των καρπών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Image

Που καλλιεργείται το ακτινίδιο;

Στις μέρες μας, Ιταλία, Νέα Ζηλανδία, Χιλή, Γαλλία, Ιαπωνία και ΗΠΑ αποτελούν τους κυρίαρχους της παραγωγής του ακτινίδιου. Η θέση της Ελληνικής παραγωγής ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά στην παγκόσμια αγορά χρόνο με το χρόνο. Το γνωστότερο είδος που καλλιεργείται στην Ελλάδα ονομάζεται ακτινίδιον το σινικό. Η σπορά του φυτού γίνεται κατά την άνοιξη και η συγκομιδή του στα μέσα Οκτωβρίου.

Image

Ποια είναι η θρεπτική αξία του ακτινιδίου;

Το ακτινίδιο αποτελεί ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο. Είναι μια σημαντική πηγή βιταμίνης C, περιέχοντας στην ίδια ποσότητα, μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C σε σύγκριση με ένα πορτοκάλι. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνη Κ, καθώς και χαλκό, βιταμίνη Ε, κάλιο, φυλλικό οξύ και μαγνήσιο. Υψίστης σημασίας και τα 3γρ φυτικών ινών που περιέχει στα 100γρ. 

Image
Θρεπτική αξία ακτινιδίου ανά 100γρ

Θερμίδες 58 Kcal

Πρωτεΐνη 1,06γρ

Λίπος 0,44γρ

Υδατάνθρακες 14 γρ

Φυτικές Ίνες 3gr

Νερό 83,9%

 

Θρεπτική αξία ακτινιδίου ανά 100γρ

Βιταμίνη C 74,5mg

Βιταμίνη Β1 0,03mg

Βιταμίνη Β2 0,03mg

Βιταμίνη Α 4 μg

Βιταμίνη Κ 40,3μg

Βιταμίνη Ε 1,3mg

 

Μέταλλα

Φώσφορο 34mg

Νάτριο 5mg

Ασβέστιο 35mg

Σίδηρος 0,24mg

Κάλιο 198mg

Χαλκός 0,13mg

Μαγνήσιο 16mg